Doprovodný kulinářský program festivalu

Součástí filmového festivalu bude i přehlídka toho nejlepšího, co brněnská gastro scéna nabízí v oblasti asijské pouliční stravy. Na každý festivalový den jsme vybrali zástupce jednoho asijského regionu, kteří pro vás připraví to nejlepší ze své kuchyně. Začneme v pátek v ARTu japonskou sushi žranicí jako z období Edo. V sobotu zůstaneme na Pekařské, ale rikšalinou se přitom posuneme až do Indie. V neděli přijedou do bývalé destilerky přátelé z dalekého Vietnamu, dorazí však ze svého nedalekého bistra jen o pár domu výše v ulici. V pondělí se posuneme do PRAHY, ale jen do té v Brně na Husově ulici. Svůj stánek zde rozbije Sem tam Lucie se svou korejskou kuchyní lehce okořeněnou Francií. V úterý jí na stejném místě vystřídá početná sinologická gastro parta z brněnského chinatownu jejíž divoké kulinářské kreace festival ukončí. Tak hůlky do rukou a hrrrr na ně!

Edosushi ‹ ‹

Pátek 22.9. – JAPONSKO – Kino Art (Distillery, Pekařská 76)

Jednoduchý koncept s cílem představit za příznivou cenu co nejkomfortněji originální chutě Japonska se vším, co k sushi patří. V souladu s japonskou kulinářskou filozofií využívá Edosushi při výrobě nejkvalitnější rýži a nejlepší, vždy čerstvé suroviny tak, aby vynikl jedinečný chuťový zážitek ostrovní kuchyně. V názvu Edo se odráží to nejlepší z japonské tradice i otevřenosti světu. Původní název hlavního města japonských vládců, změnil během 19. století svůj význam a stal se označením pro rozvíjející se japonskou společnost, která během několika desetiletí proměnila uzavřené ostrovní císařství ve světovou velmoc. www.edosushi.cz

RikŠalina ‹ ‹

Sobota 23.9. – INDIE – Kino Art (Distillery, Pekařská 76)

RikŠalina jsou Petr a Anna, duo cestovatelů, které ale při svých cestách zdařile ignoruje hlavní turistické cíle. Mnohem pravděpodobněji je najdete v zapadlých uličkách, kterak se spolu s místními tísní u stánků s pouličním občerstvením. Zejména pak v Indii jim street food vyloženě učaroval. Vůně kurkumy, koriandru a římského kmínu se proto rozhodli při rozličných gastrofestivalech přenášet i na Moravu. V sobotu v Distillery připraví svůj nejpopulárnější „produkt“ – smažené pikantní taštičky samosy a ještě o něco pikantnější kachori. A určitě i něco dalšího. facebook.com/riksalina

 

Vietnamské bagety ‹ ‹

Neděle 24.9. – Vietnam – Kino Art (Distillery, Pekařská 76)

Vietnamské bagety se jmenuje nenápadné bistro na Pekařské, které vás ale ohromí vynikajícím provedením tradičních vietnamských dobrot. Uvnitř naleznete malý prostor s pár stolky vždy plně obsazenými hosty, kteří se vzájemně často ani neznají, ale co znají je věhlas a odzbrojující chutě tohoto autentického rodinného gastro podniku. Vedle tradičních vietnamských baget plněných paštikou, masem a bylinkami nabízí i legendární hovězí nudlovou polívku Phở bo nebo hipsterskou klasiku pro méně odvážné Bún bò nam bộ. Na pop-up akcích mimo svou malou provozovnu dokážou připravit i takové dobroty jako jsou tapioko-rýžové knedlíčky plněné krevetami nebo Bún bò lá lốt, tedy nudle s hovězím masem v betelových listech. vietnamskebagety.cz

 

› Sem tam Lucie ‹ ‹

Pondělí 25.9. – Korea – Praha v Brně (Husova 18)

Sem tam Lucie vaří sem po francouzsku a tam po korejsku. Tentokráte snad přitlačí na korejskou strunu. Sama nakládá vlastní vynikající kimchi, z obyčejného lilku vykouzlí lahodný gaji namul, umí gimbapbibimbap. Taková šikovná korejská hospodyňka z Ostopovic.

› Chinatown Brno ‹ ‹

Úterý 25.9. – Čína – Praha v Brně (Husova 18)

Brno ještě svou skutečnou čínskou čtvrť nemá, ale jednou jí mít bude! A abyste to v Brně do té doby přežili, máte tady partu nadšenců, která si říká Chinatown Brno. Než opravdovým Číňanům dojde, že i Češi budou raději jíst jejich autentickou čínskou kuchyni, nežli mňamky typu M13 či smažené nudle s gyrosem a tatarkou, je tady právě brněnský chinatown, který se rozhodl, že vám tu pravou Čínu uvaří už teď a rozhodně u toho nebude nikoho šetřit. Prasečí nožky pomalu tažené, dršťky po pekingsku, smradlavé tofu, extra pálivé čuáry, zákusky plněné červenou fazolí, čajové vejce, ujgurský naan tvrdý jako kámen nebo pivo točené do igelitových pytlíků. Téhle partě vysloužilých sinologů nejde ani o vaše penízky ani o úhledné servírování či slávu na Instagramu. Jediné co je zajímá, je čínské jídlo a vaše dovzdělání v tomto u nás velmi podvyvinutém oboru. facebook.com/chinatownbrno